L’empresa de pneumàtics Michelin va treure el 1900 una guia amb consells per als primers conductors d’automòbils que es movien per França. Es regalava als tallers de cotxe i contenia mapes, instruccions de mecànica bàsica, llocs on repostar i establiments on menjar i descansar. La seva popularitat ho va canviar tot. Va passar a costar 7 francs i al cap d’uns anys s’hi van unir un grup d’inspectors amb una missió: trobar els millors establiments per menjar, classificant-los en una escala d’1, 2 i 3 estrelles:
1 estrella Michelin significa que s’hi elabora una cuina de gran finesa. Compensa aturar-se!
2 estrelles Michelin significa que té una cuina excepcional. Val la pena desviar-se!
3 estrelles Michelin vol dir que compta amb una cuina única. Justifica el viatge!
Des de sempre, la Guia Michelin ha valorat dos aspectes: el menjar en sí i l’experiència del servei. Amb el temps, han aparegut noves condecoracions per valorar els restaurants: el Bib Gourmand, el plat Michelin, l’Estrella Verda i els coberts.
El més important és el Bib Gourmand, que s’atorga en base de la relació qualitat preu del menjar -actualment a Europa, fixat en un menú inferior als 35€-. El plat Michelin distingeix només l’aspecte culinari de restaurants de qualitat que no arriben a les categories anteriors. L‘estrella verda destaca restaurants d’alta gastronomia compromesos amb el medi ambient a través de pràctiques sostenibles. I finalment, els coberts Michelin valoren únicament aspectes del confort i la qualitat de l’establiment, com ara la decoració, la disposició de la taula i el servei.
Certament, la Guia Michelin ha passat de ser poc més que un flyer informatiu a convertir-se en el principal referent sobre gastronomia del món.
Actualment, entre en el nostre ex-alumnat hi ha representades 11 estrelles Michelin, ja sigui liderant el seu propi restaurant o amb un rol rellevant dins seu:
Ramon Freixa, Xef de Ramon Freixa Madrid – 2 estrelles
Benito Gómez, Xef de Restaurante Bardal – 2 estrelles
Miquel Aldana, Xef de Tresmacarrons – 1 estrella
Joel Castanyé, Xef de La Boscana – 1 estrella
Jaume Vicens, Xef de Bens d´Avall – 1 estrella
Marta Campillo, Cap de sala a Diverxo – 3 estrelles
Sergio Sanchis, Manager a Restaurante Alejandro Serrano – 1 estrella